HEWI MAG / Design

Universeel design in de architectuur – een reis door de tijd

In de wereld van de moderne architectuur, waar vorm en functie samenkomen, heeft HEWI een duidelijk spoor achtergelaten. Dit artikel neemt u mee door de geschiedenis van universeel design in de moderne architectuur, waarin HEWI een belangrijke rol speelt met zijn innovatieve aanpak.

Universeel design in de architectuur is in de loop der tijd enorm geëvolueerd. Vroeger lag de nadruk vooral op esthetiek en de behoeften van de algemene bevolking. Tegenwoordig zien we echter steeds meer het belang in van design dat voor iedereen toegankelijk is. Niet alleen voor de meerderheid van de bevolking, maar ook voor mensen met een beperking.

Two stacked brochures labelled Design Comfort Care

Ontwikkeling van universeel design in de architectuur

De wortels van universeel design gaan terug tot de 19e eeuw. In die tijd benadrukten sociale hervormingsbewegingen het idee van toegankelijkheidsbehoeften voor het brede publiek. In het begin van de 20e eeuw legden architecten zoals Frank Lloyd Wright de basis voor een design waarin de behoeften van alle gebruikers centraal stonden. Zo introduceerden ze concepten als open ruimtes en natuurlijke verlichting die bekend stonden om hun gebruiksvriendelijkheid.

Het midden van de 20e eeuw werd gekenmerkt door een groeiend bewustzijn van de behoeften van mensen met een beperking. Dit leidde tot de introductie van normen en richtlijnen die de basis legden voor universeel design in de jaren 1960. Architecten en designers zoals Ron Mace begonnen ruimtes te creëren die niet alleen toegankelijk waren voor mensen met een beperking, maar voor alle mensen.

Een van de belangrijkste ontwikkelingen op dit gebied was de introductie van oprijplaten en liften om mensen met mobiliteitsbeperkingen toegang te geven tot gebouwen. Naast fysieke toegankelijkheid speelde echter ook visuele toegankelijkheid een steeds belangrijkere rol. Contrasterende kleuren en duidelijk zichtbare bewegwijzering werden geïntroduceerd om mensen met visuele beperkingen te ondersteunen.

De belangrijkste principes van universeel design in de architectuur

Universeel design in de architectuur is gebaseerd op bepaalde principes die ervoor zorgen dat gebouwen en ruimtes toegankelijk zijn voor alle mensen. Deze omvatten:

1. Gelijke toegang:
Het is essentieel dat iedereen gelijke toegang heeft tot producten en diensten, ongeacht hun eventuele beperkingen. Dit principe zorgt ervoor dat niemand wordt uitgesloten op basis van specifieke behoeften.

2. Aanpassingsvermogen:
Een product of dienst moet voldoende veelzijdig zijn om door verschillende mensen gebruikt te kunnen worden met minimale of geen aanpassingen. Deze flexibiliteit maakt het mogelijk om het aanbod volgens de eigen behoeften te gebruiken.

3. Intuïtieve bediening:
Producten moeten gemakkelijk te begrijpen en zonder ingewikkelde instructies intuïtief te gebruiken zijn. Elementen zoals duidelijke opschriften, overzichtelijke menustructuren en ondubbelzinnige visuele aanwijzingen dragen bij aan het gebruiksgemak.

4. Duidelijk waarneembaar:
Informatie moet duidelijk en beknopt worden gepresenteerd, zodat gebruikers deze goed kunnen zien en begrijpen. Naast visuele contrasten, omvat dit ook aanpassingsmogelijkheden zoals het wijzigen van de tekstgrootte of volumeregeling om aan verschillende waarnemingsbehoeften te voldoen.

5. Fouttolerantie:
Een product of dienst moet tolerant zijn voor bedieningsfouten. In plaats van gewoon de toegang te ontzeggen bij een fout, zoals het invoeren van een verkeerd wachtwoord, moeten ondersteuning en alternatieve oplossingen worden aangeboden.

6. Efficiëntie:
Gebruikers moeten effectieve middelen krijgen om taken uit te voeren zonder overweldigd te worden door een overvloed aan opties of keuzes. Het doel is om een mooi evenwicht te bereiken tussen functionaliteit en gebruiksvriendelijkheid.

7. Toekomstbestendigheid:
Een product moet zo ontworpen worden dat het op lange termijn bruikbaar blijft, zelfs tijdens technologische veranderingen en veranderende trends. Vaste sneltoetsen kunnen bijvoorbeeld worden overgezet naar nieuwe softwareversies om de continuïteit te waarborgen.

8. Esthetisch design:
Het ontwerp moet een aangename ervaring bevorderen en niet verstoren. Dit kan worden bereikt door lichte achtergrondkleuren te kiezen in plaats van donkere tinten en door een doordacht minimalistisch ontwerp.

Met behulp van deze principes zorgt een universeel of barrièrevrij design in de architectuur ervoor dat mensen met een beperking een onafhankelijk leven kunnen leiden. Het biedt gelijke kansen en toegang tot onderwijs, werk en openbare ruimtes.. Daarnaast profiteren ook oudere mensen en ouders met kinderwagens van een barrièrevrij design. Dit is de enige manier om een inclusieve samenleving te creëren waarin iedereen welkom is en zich geaccepteerd voelt. Het doorbreekt barrières, gaat vooroordelen tegen en bevordert begrip en samenwerking tussen mensen met en zonder beperking.

WC cubicle in a public building

Moderne trends in de barrièrevrije architectuur

De moderne barrièrevrije architectuur gaat verder dan oprijplaten en liften. Tegenwoordig zijn er innovatieve oplossingen die mensen met een beperking in staat stellen om zich vrij door gebouwen te bewegen en alle functies te gebruiken. Er zijn bijvoorbeeld slimme technologieën waarmee mensen met een visuele beperking zich in een ruimte kunnen oriënteren. Daarnaast zijn er nu tal van oplossingen voor barrièrevrije badkamers en keukens, die voldoen aan de modernste designtrends.

Een andere trend is de integratie van natuur en groene zones in gebouwen. Ze creëren een toegankelijke, gezonde, esthetisch aantrekkelijke en inclusieve omgeving waar een brede waaier aan mensen van kan profiteren, ongeacht hun capaciteiten of beperkingen.

Universeel design van HEWI: Designiconen met geschiedenis

HEWI is een bedrijf dat gespecialiseerd is in universeel design. Met een lange geschiedenis en jarenlange ervaring is HEWI toonaangevend in de ontwikkeling van producten die mensen met een beperking ondersteunen. De producten variëren van deurgrepen en leuningen tot een esthetische sanitaire wereld, met onder meer designiconen die het interieurontwerp van hele generaties hebben gekenmerkt:

Een designicoon als voorbeeld voor de productontwikkeling

In 1969 creëerden Rudolf Wilke, eigenaar van HEWI, en de Duitse architect Winfried Scholl met de deurkruk S 111 een echt designicoon. Het ontwerp van de ronde buis inspireerde de gehele productfamilie en leidde tot de ontwikkeling van de sanitairserie 477/801 . Deze serie, die al meer dan 50 jaar staat voor "Made in Germany" kwaliteit, heeft HEWI naar de voorgrond van barrièrevrije sanitaire ruimtes gebracht.

DE KLEURENREVOLUTIE VAN DE SERIE 477/801

Met zijn meest recente innovatie heeft HEWI de serie 477/801 een nieuwe interpretatie gegeven. De herziene producten worden gekenmerkt door afgeronde randen en gekleurde frame-elementen, gebaseerd op een moderne designtaal die geïnspireerd is door duidelijke geometrieën. moderne architectuur heeft immers altijd ruimte geboden voor innovatie, met name op het gebied van kleurontwerp. In 2022 revolutioneerde Christiane Küper, Head of Brand + Sales bij HEWI, de iconische serie 477/801 met nieuwe kleurconcepten. De serie is geïnspireerd door de Memphis-groep, die bekend staat om zijn felle kleuren en onconventionele vormen, en is een eerbetoon aan deze klassieke stijl.

HEWI begrijpt dat kleuren veel meer zijn dan alleen decoratieve elementen. Ze beïnvloeden menselijke emoties en waarnemingen. Door kleuren te integreren die variëren van rustgevend tot stimulerend, voegt HEWI een extra element van universeel design toe aan zijn producten.

Bent u geïnteresseerd in andere universele designs van HEWI? Ontdek hier barrièrevrije oplossingen voor de volgende ruimtes:

Uitdagingen bij de ontwikkeling van barrièrevrij design

De realisatie van barrièrevrij design in de architectuur kan met een aantal uitdagingen gepaard gaan. Een van de grootste uitdagingen is om aan de behoeften van verschillende mensen met verschillende beperkingen te voldoen. Elk van hen vereist specifieke aanpassingen en oplossingen.

Inclusie bevorderen door universeel design

Architectuur heeft het potentieel om inclusie te bevorderen en een inclusieve samenleving te creëren. Door het gebruik van universeel design kunnen ruimtes worden gecreëerd waarin alle mensen zich welkom en geaccepteerd voelen.

Bovendien kunnen gebouwen en openbare ruimtes zo worden ontworpen dat ze de integratie van mensen met een beperking vergemakkelijken. Werkplekken en onderwijsfaciliteiten kunnen bijvoorbeeld drempelvrij worden ontworpen om deelname aan het arbeidsleven en onderwijsactiviteiten mogelijk te maken.

De toekomst van universeel design in de architectuur

Universeel design in de architectuur heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld en zal ook in de toekomst een belangrijke rol blijven spelen. Het is zeer belangrijk voor het creëren van een inclusieve samenleving waarin alle mensen dezelfde kansen en mogelijkheden hebben.

Barrièrevrije ruimtes in de architectuur zijn een belangrijke stap op weg naar een inclusieve samenleving. Het stelt mensen met een beperking in staat om een onafhankelijk leven te leiden en creëert gelijke kansen voor iedereen. Door barrièrevrij design in de architectuur te integreren, kunnen we een wereld creëren waarin iedereen welkom is en zijn of haar volledige potentieel kan verwezenlijken.

Onze reis door de moderne architectuur met HEWI laat zien hoe een bedrijf de ontwikkeling van architectuur kan beïnvloeden door innovatie in design en kleurontwerp. HEWI bewijst dat design en functionaliteit hand in hand kunnen gaan om tijdloze en emotionele ruimtes te creëren. Ga voor meer informatie naar HEWI Mag en ontdek hoe HEWI de wereld van design en architectuur blijft vormgeven.

 

Andere onderwerpen