Barrier-free bathroom with washbasin, shower area and WC

Barrièrevrije badkamerrenovatie: vermijd deze 9 fouten

Barrièrevrije badkamers zijn niet langer alleen een noodzaak voor mensen met beperkte mobiliteit. Maak uw badkamer barrièrevrij zodat mensen met een lichamelijke beperking, ouderen en gezinnen met kleine kinderen de badkamer veilig kunnen gebruiken. In dit artikel tonen we u de 9 fouten die u moet vermijden bij de ombouw naar een barrièrevrije badkamer. 

Een barrièrevrije badkamer biedt comfort en toekomstzekerheid voor alle bewoners, ongeacht of ze nu al hulp nodig hebben of niet. Een barrièrevrije inrichting verhoogt niet alleen de aantrekkelijkheid en waarde van een woning, maar biedt ook ondersteuning in het dagelijks leven. Het is wel een feit: niet alle barrièrevrije badkamers zijn hetzelfde. 

Barrier-free care bathroom with washbasin, shower area and WC

1. Onvoldoende planning

Onvoldoende planning is een cruciale fout bij de ombouw naar een barrièrevrije ruimte. Veel ruimte is vooral belangrijk als er rolstoelen, looprekken of verzorgers nodig zijn voor persoonlijke hygiëne. Voldoende ruimte voor beweging en contact is essentieel voor een optimale ondersteuning bij het dagelijkse leven van uw klanten. Naast een optimale inrichting is de strategische plaatsing van hulpmiddelen zoals opklapbare steunrails van cruciaal belang.

2. Veiligheidsrisico’s die over het hoofd worden gezien

Het over het hoofd zien van veiligheidsrisico's is een cruciale fout bij een barrièrevrije badkamerrenovatie. Weinig kracht, beperkte mobiliteit en kinderlijke onwetendheid vormen een verhoogd risico. Ondersteuning is essentieel zodat uw klanten de badkamer veilig kunnen gebruiken. Handgrepen bieden flexibele ondersteuning bij de wastafel, het toilet of in de douche, precies waar hulp nodig is. Slimme, sanitaire oplossingen zoals thermostaten met brandbeveiliging helpen eveneens om het dagelijks leven veiliger te maken. De behuizing van onze SAFE TOUCH douchethermostaat is voorzien van een veilige behuizing die niet heet wordt, een beschermende maatregel voor kinderen en ouderen die het water per ongeluk te heet zouden kunnen zetten.

Barrier-free hotel room
Barrier-free bathroom with washbasin, shower area and WC fitted with accessories in matt black

 

3. Specifieke behoeften van gebruikers worden niet ingevuld

De behoeften van gebruikers in de barrièrevrij badkamer zijn diverser dan in eender welke andere ruimte. Van uitdagingen bij het gaan zitten of opstaan tot het omgaan met weinig kracht en beperkte mobiliteit - de barrièrevrije badkamer moet rekening houden met de specifieke omstandigheden van de gebruiker om een comfortabel dagelijks leven te garanderen.

Onze mobiele oplossingen van Systeem 900 passen zich aan de meest uiteenlopende eisen aan. Naast douchezitjes en opklapbare steunbeugels bieden wij ook een brede waaier aan extra aanpassingen. Een groot voordeel is dat er al tijdens de planningsfase van de badkamerrenovatie rekening kan worden gehouden met steunvoorzieningen voor opklapbare steunbeugels of douchezitjes, zonder dat deze meteen geïnstalleerd moeten worden. Dit betekent dat de sanitaire producten zeker beschikbaar zullen zijn wanneer de gebruikers ze nodig hebben.

4. Weinig licht

Om de oriëntatie eenvoudiger te maken en het risico op verwonding te minimaliseren, moet de verlichting bij barrièrevrije badkamerrenovatie goed worden gepland. Vooral in de donkere wintermaanden en 's nachts is licht essentieel voor een veilig gebruik van de badkamer.

Onze verlichte spiegels zijn voorzien van verblindingsvrije leds met een gesatineerde rand. De barrièrevrije badkamer evenals de gezichten van uw klanten worden optimaal en gelijkmatig verlicht. Dit zorgt voor de nodige veiligheid in de badkamer.

5. Inadequate planning en advies en onderschatting van de kosten

De barrièrevrije badkamerrenovatie moet goed doordacht zijn. Als planner krijgt u te maken met heel wat vereisten, wettelijke voorwaarden en individuele behoeften. Om er zeker van te zijn dat geen enkel belangrijk aspect vergeten wordt en dat de barrièrevrije badkamer aan uw wensen voldoet, raden wij u aan om met experts op het gebied van barrièrevrij ontwerp te praten. Onze contactpersonen van de HEWI planningsservice adviseren u graag om ervoor te zorgen dat uw bouwproject een succesverhaal wordt.

 

6. Douches en badkuipen met barrières

In veel gevallen is het barrièrevrij maken van een douche de eerste stap naar een barrièrevrije badkamer. Een douchebak past niet bij een barrièrevrije badkamer. Gelijkvloerse douches bieden hier de oplossing. Omdat er geen drempels in het douchegedeelte zijn, zijn ze voor iedereen toegankelijk en kunnen hulpmiddelen zoals looprekken gemakkelijk mee in de douche worden genomen. Hoe u het ontwerp van uw barrièrevrije douche kunt optimaliseren, leest u in dit artikel. De barrièrevrije douche kan optimaal met een innovatieve, magnetische douchehouder worden aangevuld. De oplossing is niet alleen uiterst gebruiksvriendelijk, maar ook veilig en gemakkelijk schoon te maken. De magnetische douchehouder maakt indruk door zijn gebruiksvriendelijkheid en is bijzonder geschikt voor gebruikers met een lichamelijke beperking, omdat hij geen drukknoppen heeft.

Shower area equipped with an infinitely adjustable magnetic shower holder

7. Verkeerde badkamerinrichting kiezen

De ideale badkamerinrichting speelt bij elk project een belangrijke rol. Dit onderdeel is echter nog belangrijker bij een barrièrevrije badkamerrenovatie. Bepaalde, individuele behoeften vereisen flexibele sanitaire oplossingen die optimaal aan de eisen voldoen. In hoogte verstelbare wastafels en wc’s zijn de oplossing voor barrièrevrije badkamers. De oplossingen kunnen flexibel worden aangepast, zodat ze voor alle gebruikers comfortabel in gebruik zijn en het bijvoorbeeld gemakkelijker wordt om uit de rolstoel te stappen of om met een rolstoel onder de wastafel te rijden.

8. Het effect van kleur onderschatten

Het is nu wetenschappelijk bevestigd dat kleurontwerp in ruimtes een belangrijke invloed heeft op de gezondheid en zelfbeschikking van mensen. Als uw klanten visuele beperkingen hebben, moet daarmee rekening worden gehouden bij het kiezen van de kleuren voor een barrièrevrije badkamer. Het is bewezen dat contrasten gemakkelijker waar te nemen zijn en helpen bij de oriëntatie. Bovendien bevorderen contrastrijke sanitaire producten intuïtief gebruik, omdat ze het gebruik visualiseren. Met onze oplossingen van Systeem 800K en onze dementiewastafel met rode accenten kunt u uw klanten met een visuele beperking of dementie helpen om een zo zelfstandig mogelijk leven te leiden. De kleuren rood en antraciet zijn namelijk gemakkelijker waar te nemen voor mensen met een visuele beperking.

 

Hindernissen vermijden bij een barrièrevrije badkamerrenovatie

De ombouw naar een barrièrevrije badkamer moet goed doordacht zijn. Aspecten zoals voldoende ruimte, veiligheid, individuele behoeften, optimale verlichting, subsidies en steun, gelijkvloerse douches, geschikte badkamerinrichting en het kleurontwerp spelen een belangrijke rol bij de planning, zodat u een comfortabele badkamer voor uw klanten kunt ontwerpen en alle partijen helemaal tevreden zijn. Onze tips zullen u helpen om struikelblokken te vermijden bij een barrièrevrije badkamerrenovatie.

 

 

Blijf op de hoogte 

Met onze maandelijkse nieuwsbrief blijft u altijd op de hoogte van innovaties en interessante onderwerpen op het gebied van bouwbeslag en sanitair. Bent u nog niet ingeschreven op onze nieuwsbrief? Vul dan nu het contactformulier in.

 

Overige thema´s