HEWI MAG / Referenties

Het bevorderen van het welzijn en herstel van ouderen 

Innovatie en wetenschappelijke onderzoeksresultaten waren de drijvende kracht achter het herontwerp van het neurologisch en senioren-revalidatiecentrum Neuroport in Poznań, Polen, door het architectenbureau Zawieja. Het is gelegen aan de oevers van het meer Kierskie, in een schilderachtige omgeving die is opgenomen in het interieurontwerp - net als het besef dat verwijzingen naar de omgeving uit de vroege volwassenheid het geheugen kunnen stimuleren. Zawieja liet zich inspireren door de modulaire oplossingen van ENTRO, die een consequente, doorlopende inrichting van de deur tot de sanitaire ruimte bieden en compatibel zijn met de HEWI-systemen. 

Foto: Zasoby Studio, ontwerp: Zawieja Studio

De jonge architectuurstudio Zawieja uit Poznań heeft zich beziggehouden met de vraag hoe design en binnenhuisarchitectuur het welbevinden en de oriëntatie van ouderen en zorgbehoevenden positief kunnen beïnvloeden. Dit resulteerde in een innovatief ruimteconcept en visuele begeleidingssystemen die een heilzame werking hebben op lichaam, geest en ziel en altijd gericht zijn op de behoeften van de patiënten. Naast de eisen inzake barrièrevrije bruikbaarheid werd bij de realisatie vooral rekening gehouden met psychologische en sociale aspecten.  

Stimuleer het geheugen voor welzijn en oriëntatie 

Volgens de onderzoeksaanpak bieden de patiëntenkamers veel ruimte voor individuele vormgeving door persoonlijke foto's en voorwerpen om de geheugencentra in de hersenen te stimuleren. Ook in de inrichting zijn steeds weer links te vinden naar het design van de jaren zestig en zeventig. De stimulering van het geheugen draagt niet alleen bij tot het persoonlijk welzijn, maar bevordert ook de aanpassing aan de nieuwe ruimten en de ruimtelijke oriëntatie van de ouderen in het gebouw. Dit effect wordt ondersteund door de verdeling van het gebouw in verschillende kleurzones. Ook het gerichte gebruik van kleuren en kleurcontrasten op trappen, deuren en functionele elementen bevordert een intensievere waarneming door mensen met een visuele handicap of dementie.  

Foto: Zasoby Studio, ontwerp: Zawieja Studio

Foto: Zasoby Studio, ontwerp: Zawieja Studio

Op de natuur geïnspireerd ontwerp bevordert sociale saamhorigheid 

Op de ongeveer 3.500 vierkante meter woon- en bedrijfsruimte werden veel visueel aantrekkelijke communicatieruimten gecreëerd: naast de 48 kamers en de revalidatieruimtes zijn er recreatieruimtes, de eetzaal, een café en de groene serre. Het kleurenconcept van het interieur is geïnspireerd op de omringende natuur: warme aardetinten zijn te vinden op meubels en bouwbeslagen. Schilderijen met motieven uit de plantenwereld en het zeelandschap sieren het café, de eetzaal en de serre en leggen een directe link met de flora.  

Ruimte voor mensen 

De architectenstudio Zawieja heeft van het revalidatiecentrum een waardige en bijzondere plek gemaakt met zijn innovatieve benadering van ruimtelijke vormgeving. De vele verfijnde en subtiel ontworpen details versterken deze indruk en herinneren voortdurend aan de bedoeling van het architectenbureau: Hier staan de behoeften van de mensen centraal.

Foto: Zasoby Studio, ontwerp: Zawieja Studio

Foto: Zasoby Studio, ontwerp: Zawieja Studio

HEWI voor meer onafhankelijkheid en zelfstandigheid 

In deze context werd groot belang gehecht aan de esthetische en functionele inrichting van de badkamers. Twee belangrijke aspecten stonden op de voorgrond: Mensen met beperkingen moesten in staat worden gesteld maximaal van onafhankelijkheid en zelfstandigheid te genieten, terwijl het tegelijkertijd belangrijk was de hoge vereisten aan design te handhaven.  

DOORLOPENDE PLANBAARHEID EN ESTHETISCH VORMTAAL

Zo zetten de beslagen en sanitaire producten (hoekgreep, opklapbare steun, douche/gordijnstang met plafondverlaging, handdoekhouder) in aqua blauw uit de serie 801 vrolijke accenten in de badkamer en voldoen met hun functionele design aan alle eisen voor onbeperkt gebruik. Het aqua blauw wordt - geheel in de zin van doorlopende planbaarheid - ook opgepakt in de ENTRO leuningsystemen in de gangen, terwijl ze in andere delen van het gebouw steun bieden in tijdloos zwart.  

Ook in aqua blauw en zwart is de HEWI-klassieker uit de bouwbeslag/serie systeem 111. De in 1969 door Rudolf Wilke ontworpen deurkruk wordt al lang beschouwd als een designicoon en sluit daarmee aan bij de esthetisch verfijnde vormtaal van het huis. De hoogglans polyamide/oplossingen voldoen aan strenge hygiënevoorschriften door hun niet-poreuze en gemakkelijk te reinigen oppervlak.  

Met HEWI en ENTRO konden de architecten hun innovatieve en creatieve aanpak tot in het kleinste detail overtuigend doorvoeren en een ambiance creëren die welzijn en herstel bevordert en beperkte mensen maximale onafhankelijkheid en zelfbeschikking biedt.  

Foto: Zasoby Studio, ontwerp: Zawieja Studio

Foto: Zasoby Studio, ontwerp: Zawieja Studio

 

Blijf op de hoogte 

Wij houden u op de hoogte van interessante onderwerpen en innovaties op het gebied van beslagen en sanitair. Als u niets meer wilt missen, schrijf u dan nu in voor onze nieuwsbrief.  

Details

Objecttype

Seniorenwoning

Foto's

Zasoby Studio

Locatie

Poznań

Interieur

Zawieja Studio

Jaar

2022

Opdrachtgever

-

Gebruikte producten

 

Overige thema´s